Barbatii citesc si

Despre ceasuri cu adevarat barbatesti

Ai putea crede ca stii multe despre ceasuri, dar hai sa fim seriosi. Daca esti cu adevarat pasionat de ceasuri iti poti da cu parerea daca nu te poti conforma si poti asculta sfaturile celorlalti cu privire la mecanisme, cristale, curele si alte tipuri. Recunosc nu este si cazul meu insa m-am interesat pentru voi in materie de ceasuri si cred ca ar trebui sa stim cu totii cateva date generale despre acestea. Ce fac ele, la ce sunt bune, care ni se potriveste si de ce as vrea un ceas.

Pentru inceput avem cateva criterii de selectie a unui ceas.

1. Mecanismul: quartz (cu baterie, solar) sau mecanic (automatic sau manual) si autoquarz.

2. Materialul carcasei: oțel inoxidabil, ceramică, titan, aur sau platină. Materialul cel mai des intalnit este otelul inoxidabil si cel mai accesibil daca ne raportam la pret.

3. Sticla sau cristalul pentru ecranul protector.

4. Cureaua sau bratara in functie de ce preferi si nu in ultimul rand

5. Functiile ceasului.  Aici ar trebui sa facem mai multe categorii si/sau post-uri in care sa le explicam separt.  Exemple: contor de ore, afisare electonica sau analogica, intoarcerea automata, GMT (Greenwich-Mean-Time) sau UTC (Coordinated Universal Time), calendar perpetuu, scala tahimetrica (Este o scală realizată pe cadranele cronografelor, care permite determinarea fără dificultate a vitezelor medii. Pentru aceasta trebuie parcursă o distanţă cunoscută, de obicei de un kilometru sau de o milă. La punctul de plecare, de exemplu o bornă de kilometraj pe autostradă, se apasă pe butonul cronografului, şi se mai apasă o dată când distanţa respectivă a fost parcursă. Arătătorul cronografului indică în acel moment pe scala tahimetrică viteza medie cu care a fost parcursă distanţa respectivă), scara telemetrica (scară pe cadranul cronografelor pentru citirea directă a distanţei. Baza de calcul este diferenţa de viteză între lumină şi sunet.), scara hectometrica (scară a cronografului care permite calculul debitelor fluidelor.), secunda mica sau secunda periferica (arătător de secundă excentric, care la ceasurile de mână se află de cele mai multe ori la ora 6. Există şi modele cu secunda periferică la ora 9), secunda centrala (arătător de secundă care se află în centrul cadranului), sonerie automata si sonerie cu repetitie etc.

Stiind ce trebuie sa luam in considerare cand ne uitam dupa un ceas… spor in cautari!

ceas elect ceas bratara piele ceas dama ceasceas tahimetru

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s